top of page

Els tres tallers de Jaume Centelles

El passat 10 de març ens va visitar Jaume Centelles, especialista en literatura infantil i àlbums il·lustrats, el qual va desplegar tres tallers per treballar la lectura amb l'alumnat de primer d'ESO. Us en fem cinc cèntims a continuació.

El mestre contacontes Jaume Centelles en acció.

La primera activitat que va desenvolupar Centelles es basava en una proposta de Katsumi Komagata. La idea consisteix, a grans trets, a dibuixar una figura atzarosa en una cartolina i trobar-hi una relació de semblança, com quan juguem a imaginar-nos formes observant els núvols. Si en voleu saber més, us deixem aquesta fantàstica entrevista de Revistababar a Komagata.

Imaginant formes. Imatge adaptada l'article "Entrevista a Katsumi Komagata" de Revistababar.

En una línia similar, el segon taller es basava en l'obra de Peng Hirameki: Draw What You See! en la qual se'ns presenten una sèrie de taques de tinta que suggereixen unes formes determinades. Fent ús de la imaginació, l'alumnat havia de "completar" la taca amb traços breus de bolígraf. Us en deixem un vídeo d'exemple a continuació:

Vídeo del canal de YouTube Kunstmannverlag que il·lustra el primer nivell de l'activitat Hirameki.

Finalment, vam treballar les formes geomètriques simples armant una il·lustració d'animals amb tisores i cartolines de diferents colors.


Des de l'institut volem donar les gràcies efusivament a en Jaume per haver-nos donat a conèixer tot aquest material i us recomanem que visiteu el seu blog sobre àlbums il·lustrats i propostes didàctiques que són pur amor per la literatura i el grafisme.

 

Referències bibliogràfiques

Morlesin, R. (2012, juliol 11). Entrevista a Katsumi Komagata. Revistababar. Consultat 2 abril 2016, des de http://revistababar.com/wp/wp-content/uploads/komagata9.jpg

Kunstmannverlag. (2015, 18 novembre). Hirameki von Peng + Hu, Stufe 1 [vídeo]. Consultat 2 abril 2017, des de https://www.youtube.com/watch?v=xCBe1YGXy78

Centelles, J. (2017). La invitació a la lectura. Consultat 2 abril 2017, des de https://jaumecentelles.cat/


Featured Review
Tag Cloud
No tags yet.
bottom of page