Treball de recerca (I): TOP 10 recursos per començar
- bibloc
- Jan 25, 2016
- 3 min de lectura

Tant pels que ja tingueu en ment el tema del TR com pels que encara esteu dubtant o no en teniu ni la més remota idea, us presentem els deu enllaços essencials per iniciar els primers passos. Abans, però, exposarem un brevíssim resum sobre els objectius i els criteris que ha de seguir el treball de recerca.
Com recordareu, el TR ha de complir els següents requisits:
-S'ha de basar en informació de primera mà.
-Ha de tenir com a part central un treball de camp.
-Ha d'estar a l'abast de l'alumne.
-Ha de ser original.
En segon lloc, recordar que la finalitat de tota recerca consisteix a respondre preguntes o bé a formular i contrastar hipòtesis. D'aquesta manera, quan es presenta el tema del treball al tutor, seria incorrecte dir: jo faré el treball sobre el cultiu de fongs. La qual cosa vol dir que heu de presentar un tema en forma de pregunta o bé d'hipòtesi que ja estigui una mica perfilat, del tipus:
-Pregunta: Com han evolucionat les alçades dels pisos de Sant Celoni al llarg del s. XX?
-Hipòtesi: A mesura que ha anat avançant el s. XX, les alçades dels pisos de Sant Celoni han anat disminuint.
Cal matisar que una hipòtesi sempre pot ser traduïda a una pregunta, però no al revés. Així, proposem dues maneres d'enfocar el treball segons es parteixi d'hipòtesis o de preguntes:

En tercer lloc, recordeu que els criteris d'acceptació d'una pregunta o una hipòtesi són:
1. Pertinença: s'ha d'escaure acadèmicament. No podem realitzar un treball sobre el Call of Duty.
2. Claredat: la pregunta o hipòtesi ha de ser clara, concisa i entenedora.
3. Viabilitat: el tema del treball no pot requerir de coneixements de doctorat ni d'aparells tècnics impossibles d'obtenir.
En darrer lloc, un cop tingueu les coses més o menys clares en tots aquests aspectes, és recomanable fer-vos un guió de planificació de la vostra recerca. Aquí tenim un exemple d'un guió sobre un treball que compara el periodisme informatiu amb el periodisme sensacionalista:

Després d'aquest previously, només ens queda presentar els 10 enllaços per començar la recerca.
Bloc amb informació educativa molt actualitzada. Disposa d'una recopilació d'eines pel TR de gran utilitat.
2. Ersíla
Enllaç indispensable que sintetitza, en forma de converses simulades, els deu passos per fer una recerca. Molt amè i digerible.
3. Edu365
El portal clàssic per antonomàsia. Aquí podreu trobar informació sobre què és el treball de recerca, com es fa, fulls de seguiment i consells, entre altres coses. A més a més, disposa d'un apartat sobre premis pels millors TRs.
En aquest espai de la Universitat de Girona podeu consultar els Treballs de recerca premiats per aquesta universitat des del 2006 fins el 2011.
Aquí es poden consultar els TRs premiats per la Universitat de Vic des del 2008 fins a l'actualitat. És el recull de TRs més complet que coneixem.
Les entrevistes són un dels elements del TR més agradables. Ara bé: no es poden fer de qualsevol manera. La informació ha d'estar tractada degudament; les preguntes, ben plantejades; les respostes, sintetitzades i redactades com cal. No es pot anar a entrevistar algú com aquell que va a una costellada.
7. Aladí
Catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals. És aquí on heu de buscar en primer lloc els documents que voleu consultar.
8. CCUC
El Catàleg Col·lectiu de les universitats catalanes. Aquí és on heu d'anar quan la vostra recerca a l'Aladí no tingui èxit. És pràcticament impossible que no apareixi al CCUC el que esteu buscant, ja que conglomera tots els documents de totes les universitats de Catalunya.
9. RACO
Revistes Catalanes amb Accés Obert. Tot i que l'acrònim no quadri, aquest és el millor portal per visualitzar qualsevol tipus de revista acadèmica en línia. Una autèntica perla.
10. Google Acadèmic
Buscador oficial de Google per documents i publicacions acadèmiques. Absolutament indispensable per trobar informació rigorosa. En anglès és Google Scholar.
I fins aquí el Top 10 d'enllaços útils per iniciar la vostra recerca. Esperem que us siguin d'utilitat.
Comments