top of page

Com fer una bibliografia amb cara i ulls. Resum

  • bibloc
  • Dec 21, 2016
  • 3 min de lectura

A continuació us presentem un breu resum per fer una bibliografia amb cara i ulls emprant l'estil APA que vam exposar a classe.

La bibliografia és una llista de referències dels documents consultats a l’hora de fer un treball. Se situa al final del treball. Mai hem de citar llibres que no tinguin relació amb el tema o que no hàgim utilitzat. El funcionament de l’estil de citacions en el qual ens basem (APA) es pot consultar aquí.


En primer lloc, cal tenir ben clara la diferència entre una citació en el text i una referència bibliogràfica a la bibliografia final. Pel que fa a una citació, haurem d’introduir el cognom de l’autor i l’any de publicació del document consultat entre parèntesis. Les citacions en el text permeten al lector localitzar la font d’informació a la bibliografia al final de l’obra. N’hi ha de dos tipus: la citació indirecta (la qual reprodueix la idea o el concepte, però reformula les paraules a l’hora de redactar el treball) i la citació literal (que reprodueix exactament les paraules de l’obra).


Citacions indirectes

Si en el vostre treball voleu fer una citació reproduint la idea o el concepte sense ser textual, ho podeu fer reformulant-ne les paraules quan redacteu el treball. Per exemple:


> En un estudi recent sobre educació rural (Soler, 2000) s’estableix que…

> Soler (2000) va comparar les escoles rurals…

> En un estudi recent sobre les escoles rurals, Soler (2000) va descriure el

mètode... Soler també va trobar...

> ... (vegeu la taula 2 de Gallego, 1998, per a dades completes)


Citacions literals o textuals

Les citacions literals han d’anar entre cometes i s’ha d’indicar la pàgina, el capítol, la figura... d’on s’han extret. Per exemple:


*Citació en una pàgina:


>Tolle (2009) escriu que “La respiració conscient, que és una meditació poderosa per si mateixa, et posarà gradualment en contacte amb el cos” (p. 150).


*Més de 40 paraules:


>Bauman (2005) afirma:

El deseo es el anhelo de consumir. De absorver, devorar, ingerir y dirgerir, de aniquilar. El deseo no necesita otro estímulo más que la presencia de alteriada. Esa presencia es simepre una agrenta y una humillación. El deseo es el impulso a vengar la afrenta y disipar la humillación (p. 24).


*Si la citació és un bloc de 40 o més paraules (com en el darrer cas) és fa en un paràgraf sagnat i sense cometes. També és freqüent fer-la amb la lletra un punt més petita que l’habitual del text del document.


BIBLIOGRAFIA FINAL. Mostrem alguns exemples de referències bibliogràfiques a la bibliografia final:


*Exemple d’un llibre amb un sol autor. Cal fer constar, en aquest ordre i format: Cognom, N. (any). Títol en cursiva: subtítol (# ed.). Ciutat: Editorial.


Carpena, A. (2006). Educació socioemocional a primària: material pràctics i de reflexió (2ª ed.). Vic: Eumo.


Kaltenborn, F. M. (2004). Fisioterapia manual: extremidades (2ªed.). Madrid McGraw-Hill Interamericana.


*Si el llibre és electrònic, cal citar-lo de la següent manera, insistint en la data de consulta i l’enllaç URL seguint la següent fórmula: Cognom, N. (any). Títol: subtítol. Consultat data, des de adreça URL


Ingersoll, E. (1885). The crest of the continent: a summer's ramble in the Rocky Mountains and beyond. Consultat 25 juny 2013, des de http://www.gutenberg.org/ebooks/43020


*Exemple d’una pàgina web. Cal fer constar, en aquest ordre i format: Autor. (any última actualització). Títol en cursiva. Consultat data, des de adreça URL


Basagaña, L. (2014). El meu clàssic: Maria Barbal explora la prosa de Mercè Rodoreda. Consultat 15 juliol 2014, des de http://www.nuvol.com/noticies/maria-barbal-imerce-rodoreda/


Futbol Club Barcelona. (2013). Gerardo Martino, nou entrenador del FC Barcelona. Consultat 24 juliol 2013, des de http://www.fcbarcelona.cat/futbol/primerequip/ detall/noticia/gerardo-martino-nou-entrenador-del-fc-barcelona


*Sense autor (entrada per títol sense cursiva):


El cacao y los derechos de los pueblos indígenas. (n.d.). Consultat 10 juliol 2014, des de http://chocoprisma.com/el-cacao-y-los-indigenas.html


FIGURES. Les figures emprades al treball també han d’estar degudament referenciades tant a la bibliografia final com al cos del text i a la legenda. Vegem-ne alguns exemples:


A la bibliografia final:

Ricote, R. (2009). Verde [fotografia]. Consultat des de http://www.flirk.com/photos/etc


Al cos del text:

>En una fotografia de Ricote (2009) queda clar que l’objectiu és centrar els objectes destacats (vegeu figura 5).


A la llegenda a peu d’imatge:

Figura 5. Semàfor en verd. Extret de “Verde” de R. Ricote, Flirck. Llicència CC By 2.0.


Per a més informació sobre com elaborar citacions bibliogràfiques de taules, gràfics, fotografies, vídeos, articles de revista o de diari electrònic i altres, consulta la Guia per elaborar citacions bibliogràfiques en format APA.




Fotografia de la portada de: Zandonella-Stannard, D. (2006). Bibliography [fotografia]. [Enllaç aquí].


 
 
 

תגובות


Featured Review
Tag Cloud

© 2015 by INS Baix Montseny. Created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W
bottom of page