top of page

Estructura del TR (resum)

  • bibloc
  • Feb 23, 2017
  • 2 min de lectura

A continuació presentem un esquema d'estructura de TR: quines parts principals ha de contenir i en què consisteixen.

L’esquema que posem a continuació és orientatiu. L’estructura del TR pot dependre, en alguns casos, de la metodologia emprada o del tipus de TR que estiguem plantejant. És molt recomanable pactar l’estructura exacta del vostre TR amb el tutor.

Centrarem especialment l’atenció en els apartats de la introducció, el marc teòric i el marc aplicat, que són els apartats que solen generar més confusió. Així, si simplifiquem l’estructura del TRs, ens trobaríem (per ordre) amb portada, índex, introducció, marc teòric, marc aplicat, conclusions i bibliografia:

És molt important tenir clar què s’ha d’explicar a cada part. A la introducció (com podeu comprovar en molts exemples de Treballs de Recerca de cursos anteriors disponibles a la biblioteca) cal justificar els motius de la investigació o projecte que heu dut a terme i explicar-ne les motivacions, la manera en què abordareu el tema tractat, la metodologia que seguireu i els objectius que us proposeu assolir. Es recomana redactar la introducció un cop ja tingueu enllestides la resta de parts del TR.


El marc teòric es correspondria amb la primera part del cos del treball. En aquest apartat es proposa una revisió de la literatura i l’estat de la qüestió sobre el problema plantejat. És l’apartat on s’expliciten els documents que hem consultat, els autors que hem treballat i la base teòrica en la qual ens hem inspirat per realitzar la recerca. Quan parlem de l’estat de la qüestió, fem referència a les últimes investigacions que han estat portades a terme. Això vol dir que si estem treballant en algun tema relatiu a la naturalesa dels àtoms, no ens hem de remuntar a Thomson. El marc teòric no és una “breu història de X”, sinó una posada en situació, un context del qual decidim partir per abordar la investigació.


Al marc aplicat, que vindria a ser la segona part del cos del treball, s’explica el què s’ha fet i com s’ha fet, és a dir: es sistematitzen les tècniques i procediments emprats per a l’obtenció o recollida d’informació; es descodifiquen les entrevistes, les enquestes, els experiments a laboratori o els tests, etc. És a dir: es fa un tractament digerible i llegible de la recollida de dades obtingudes tot relacionant-les amb el marc teòric.


Finalment només ens queda l’apartat de conclusions, en el qual es recomana elaborar una síntesi de tota la trajectòria del vostre treball i abordar les conclusions de la investigació realitzada, això és: considerar (si el TR s’ha plantejat amb pregunta o hipòtesi) si s’ha corroborat la hipòtesi plantejada o si s’ha respòs de manera coherent la pregunta inicial; valorar els resultats obtinguts; assenyalar si la metodologia emprada ha estat encertada; i esmentar propostes de millora o continuïtat en la recerca que heu iniciat.


Pel que fa a la bibliografia, us deixem un enllaç de com realitzar-la aquí.


Il·lustració del primer esquema extret de Zaragoza, J. M. (22 abril 2011). Com fer la memòria del treball de recerca: un llibre d'estil. [Entrada blog]. Consultat des de http://blocs.xtec.cat/josepmariazaragoza/2011/04/22/com-fer-la-memoria-del-treball-de-recerca/


 
 
 

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
Featured Review
Tag Cloud

© 2015 by INS Baix Montseny. Created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Google+ B&W
bottom of page